ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat

ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM

Az elmúlt napok tavaszias időjárásnak, a hóolvadásnak, valamint a csapadékmentes, szeles időjárásnak köszönhetően az ország nagyobb részén – különösen a parlag- és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar, a jelenlegi időjárási körülmények között, rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelet el az ország egész területére, 2017. március 3 –ától átmeneti időre.

A tilalom az erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanokra vonatkozik.

A fenti időponttól kezdődően, a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, a közút- és vasút menti fásításokban is. A tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzetben fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás. Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújtható.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes!

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a NÉBIH FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, az www.erdotuz.hu weboldalon és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának honlapján (www.katasztrofavedelem.hu) tájékozódhatnak. A lakosság a lakóhelye környékén található erdőterületekről az erdészeti hatóság által készített interaktív erdőtérképen (http://erdoterkep.nebih.gov.hu/) is tájékozódhat.