Hírek

Elérhetőségek

Meghosszabbították a kutak engedélyeztetési határidejét

Meghosszabbították a kutak engedélyeztetési határidejét

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére elfogadta az Országgyűlés az illegálisan kialakított kutak bírságmentes engedélyeztetési időszakának meghosszabbítását 2018. december 31-ről 2020. év végéig. 

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 29. §-ának módosítása alapján mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a személy (létesítő vagy üzemeltető), aki az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, vízkivételt biztosító vízilétesítmény vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-éig kérelmezi. A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra is vonatkozik.

A kérelmek benyújtása a kutak számának és elhelyezkedésének tisztázására felszólító uniós kötelezettségnek tesz eleget, mely feltétele annak, hogy az ország jelentős mennyiségű céltámogatást kaphasson. A meghosszabbítás által rendelkezésre álló idő alatt várható az eljárásrend tisztázása, amely egyértelművé teszi a kutak legalizálásának módját.

Természetesen a változás a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárásokat nem érinti.

 

Kérem az erre vonatkozó hirdetményeinket kövessék figyelemmel!

 

dr. Filó-Szentes Kinga

jegyző