Hírek

Elérhetőségek

Tájékoztatás Ady Endre utcai támfalomlással kapcsolatban

 

Tájékoztatás Ady Endre utcai támfalomlással kapcsolatban

 

 

2019. november 29-én délután az Ady Endre utca 63. számú ingatlannal szemben a páros oldalon az ott parkoló személygépjárművel együtt leomlott az utcát támasztó rakott partfal és az azon kialakított beton kerítés lábazat az alatta álló magánterületre. Az omlás elérte az úttest szélét. Az útburkolat alatt regionális ivóvíz nyomóvezeték fut, amely a helyi és több környező település vízellátását biztosítja.

Az önkormányzat azonnali védekezési intézkedésként teljes útzárat épített ki az érintett szakaszon, tájékoztatta az érintett közművek kezelőit, valamint bejelentette a vis maior jellegű káreseményt a Magyar Államkincstár elektronikus formanyomtatványán.

A december 11-én kiérkezett, szakhatóságokból álló bizottság megállapította, hogy a partfal állapota az esős és enyhülő időjárás miatt folyamatosan tovább omlik. Javaslatot tettek a helyreállítási munkálatok ütemezésére, a bezuhant gépjármű szakszerű kiemelésére, kitértek a lakosság és a vagyoni biztonság megóvására tett lépésekre.

A Belügyminisztérium Pince-partfal Bizottságának munkatársai december 12-én I. fokú káreseménnyé nyilvánították a partfalomlást.

A káresemény bejelentésétől 40 nap áll rendelkezésre a végleges támogatási igényt tartalmazó pályázat benyújtására, melyet a megbízott szakértő társaság december 17-re elkészített. A károk helyreállításának tervezett összköltsége 75 653 202 Ft, melyből az önkormányzat saját forrásból 10%-ot vállal.

A Képviselő-testület december 18-án, rendkívüli testületi ülés keretében döntött ezen összeg biztosításáról valamint felhatalmazta a Polgármestert a pályázat benyújtására.

A 2019. december 19. napján benyújtott pályázat elbírálása akár több hónapig is eltarthat, így a bezuhant gépjármű kiemelése után a további omlás megakadályozása és az ivóvíz nyomóvezeték megóvása érdekében azonnali műszaki megoldás szükséges, melynek kivitelezése januárban, időjárás függvényében kezdődhet.

Az útszakasz a biztonság érdekében a partfal stabilizálásáig teljes lezárás alatt marad.